Blog

Dluhopisy - Prospekt dluhopisu

Kdy musí emitent tento dokument sepsat?  Jaké informace jsou v něm povinné? A co znamená, když prospekt schválí ČNB?

 

Dluhopisy - Emisní podmínky

Co jsou Emisní podmínky a proč byste je měli číst? Co se v nich dočtete a čemu věnovat pozornost? A co znamenají tzv. „kovenanty“?

 

Živnostníku, dej si pozor na neschopenku!

Tento článek vypráví příběh klienta, který se jako OSVČ dostal do pracovní neschopnosti a řešil výplatu pojistného plnění s pojišťovnou, která si postavila hlavu…

Dluhopisy - Úvod

Co to je dluhopis? Kdo stojí za jeho vydáním  a jaké má dluhopis krytí v případě, že investice nevyjde? Jaké údaje byste měli sledovat, pokud chcete bezpečně do těchto nástrojů investovat? 


Jak se nenapálit při sjednávání úvěru?

Blíží se Vánoce a bankovním i nebankovním institucím nadchází doba vysoké poptávky po úvěrech. Reklamy nás doslova vybízí k tomu, abychom využili “výhodné” půjčky a vylepšili si zážitky pod stromečkem. Často se však zadlužíme naprosto zbytečně, a navíc za velmi drahé úroky.

Životní pojištění - komu a jak se plní z pojištění smrti?

Sjednáváme li v rámci životního pojištění riziko smrti, máme možnost zvolit si obmyšlené osoby, tedy případné dědice. Někteří (aby se vyhnuli nepříjemným konfliktům v rodině) nechají tuto část pojistné smlouvy nevyplněnou a spoléhají na dědické skupiny, které určuje Dědické právo v rámci zákona 89/2012 Sb. Ten samý zákon nás ale velice rychle vyvede z omylu!

Jak se připravit na spokojenou penzi?

Spoléhat se v případě penze na stát už dnes napadne asi málo koho. Stále více lidí dnes volí variantu připravit se na penzijní věk sami. Není se čemu divit – dnešní průměrná výše starobního důchodu se pohybuje kolem 14,5 tisíce korun měsíčně. Ruku na srdce – kdo z nás je schopen s těmito penězi přežít?

Banky snižují úrokové sazby. Ale ne na úvěrech!

Po snížení základní úrokové sazby na 1,0%, kterou 26.3.2020 schválila bankovní rada ČNB, očekávali mnozí rychlé snížení úrokových sazeb na úvěrech. Důvod byl celkem zřejmý – nastartovat ekonomiku po kolapsu způsobeným koronavirem. Místo toho banky snižují jiné sazby. Jaké ?

Stavební spoření - výhodný kšeft nebo jistota ztráty?

Stavební spoření poráží očekávání a proti loňskému roku se zájem o něj zvedl o 15%! Spoří si především mladí lidé, kteří do budoucna uvažují o vlastním bydlení. Čím je stavební spoření tak vyjímečné?

Být či nebýt členem výboru SVJ?

Ti z Vás, kteří bydlíte v bytovém domě, jste se jistě už někdy setkali se situací, kdy bylo potřeba nahradit odcházejícího člena výboru někým novým. Jak to s členstvím v představenstvu ve skutečnosti je? Nestrkáte tím hlavu do oprátky?

Doplňkové penzijní spoření - skvělý nástroj, pokud víte, jak na něj

Stavební spoření poráží očekávání a proti loňskému roku se zájem o něj zvedl o 15%! Spoří si především mladí lidé, kteří do budoucna uvažují o vlastním bydlení. Čím je stavební spoření tak vyjímečné?